perjantai 12. lokakuuta 2018

Diy virkattu babynest

Babynest on kätevä turhake, jota voi käyttää pienennyksenä pinnasängyssä, suojana perhepedissä, tai sohvalla estämässä putoamista. Joka tapauksessa vauvanpesä on itsessään jo niin suloinen hankinta, että pakkohan se on saada vaikkei käyttöikä olisi sen kummoisempi. Esikoiselle tein aikoinaan perusmallisen babynestin ompelemalla kankaasta. Sama pesä toimi myös kuopuksen  kanssa ja odottaa tätäkin sisarusta varastossa valmiina. Halusin kuitenkin tehdä vielä jotain erilaista, kun idea jättineuleesta virkatusta pesästä pyöri päässä jo pitkään ja pakkohan se oli päästä toteuttamaan. 


Virkattu babynest jättineuleesta 

Tarvikkeiksi riitti 1200g paksua villalankaa ja omat kädet. Villalangan tilasin edullisesti Adlibrikseltä (200g/5,50€). Lankaa löytyisi myös paksumpana, jolloin pesästä tulisi vielä jämäkämpi ja neuloksesta isompi, mutta koska langan hinta hipoo pilviä, niin tyydyin tuohon  halvempaan ja ohuempaan ratkaisuun.


 (https://www.adlibris.com/fi/tuote/adlibris-chunky-wool-lanka-grey-melange-200g-a047-32216818?article=P32216833&campaignId=33690bb9-1a30-4a4b-b56f-9f0adc418873)




Työn vaiheista en tietenkään ottanut kuvia, mutta aikaahan tuohon meni vain pari tuntia sisältäen ehkä viisi kertaa takaisin alkuun purkamisen, monien minuutin googlettelun soikion virkkaamisesta ja vielä muutaman opetusvideon. Alle tunti olisi siis mennyt, jos olisi tiennyt mitä tekee. Koska materiaali oli jättineuletta, niin itse virkkaus tapahtui käyttäen kahta sormea virkkuukoukkuna. 

Ohje:

Virkkaa kuten ympyrää pohjaa spiraalina. Toisin kuin ympyrässä, ei tehdä aloitusympyrää, vaan ketjusilmukoita. Ovaali muoto lähtee muodostumaan pikkuhiljaa työn edetessä. 

1. Tee 11 ketjusilmukkaa (kjs)
2. Kiinteä silmukka (ks) kerroksen toiseen silmukkaan ja jatka kiinteillä silmukoilla rivi loppuun. Kerroksen lopussa tee 3kjs, joista keskimmäiseen, eli toiseen ketjusilmukkaan laita merkki.
3. "1ks kerroksen toiseen silmukkaan, jatka kiinteillä silmukoilla kerros loppuun." Lisää lopussa 3kjs, merkkaa taas keskimmäinen.
4. Toista "-" ja lisää aina merkatun silmukan kohdalla 3kjs ja jatka aina keskimmäiseen silmukan merkkaamista molemmissa reunoissa.
5. Kun pohja on halutun kokoinen (50x65cm), aloitetaan reunan tekeminen. Tee tämän ohjeen mukaan reunan ensimmäinen kierros: 
https://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/tee_itse/virkkaus/katso_video_kuinka_virkkaat_sisustuskorin
6. Jatka reunaa tehden seuraavat kierrokset normaalisti kiinteillä silmukoilla. Merkkaa kierroksen vaihtumiskohta, mutta nyt ei enää lisätä silmukoita.
7. Kun reuna on halutun korkuinen, päätä työ tekemällä kierroksen loppuun piilosilmukka ensimmäiseen silmukkaan. Itse tein reunasta korkean ja taitoin reunan kaksinkerroin työn sisälle päin. Näin reuna pysyy kuosissa ja halutessaan voi lisätä jämäkkyyttä taittelemalla vanua reunan sisälle. Taitettu reuna kiinnitetään yläreunasta kiinni alareunaan tavallisilla pistoilla joko samalla langalla, tai ohuemmalla villalangalla.

Aika paljon työn tulokseen vaikuttaa käsiala. Tein melko löysää, jotta silmukat erottuisi toisistaan kauniisti. Työn edetessä kannattaa siis oikoa työtä ja mittailla välillä, että haluttu koko ja muoto pysyisi oikeana. 

13 kommenttia:

  1. Innostuin tekemään tätä, mutta pohjastani tuli tosi kovera. Kokonaisuudessaan kyllä soikio, mutta lopputulos reunojen kanssa näyttää lähinnä isolta pipolta. Lisäsin kolme silmukkaa kummassakin päässä. Osaatkoa sanoa mitä tein väärin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, eli sama lanka? Ennen tätä tehdessä selasin Googlen läpi, josko löytyisi valmista ohjetta soikion virkkaamiseen, mutta jokainen ohje oli aika sama, eli päädyissä 3s lisää, tai silmämääräisesti enemmän/vähemmän. Itse tein aika löyhää silmukkaa ja muotoilin työn edetessä käsin vielä. Ehkäpä tiuhempi käsiala vaatii enemmän silmukka lisäyksiä, niin ei ala kovertamaan pohja. :)

      Poista
  2. Kiitos hyvästä ohjeesta, vähän virkanneena ja sormin vielä niin onnistu todella hyvin.

    VastaaPoista
  3. Moikka! Pakko kysyä, koska ensimmäistä kertaa teen mitään jättilangasta: eli onko ohjeen mukaan tarkoitus tehdä päissä lisäyksinä kolme ketjusilmukkaa vai kiinteitä silmukoita? Olen pari rinkiä nyt tehnyt ketjusilmukoilla ja näin päihin jää sormen mentävä reikä siihen kohtaan missä nuo kolme silmukkaa ovat? Halusin vain varmistaa, koska itseäni nuo reiät häiritsevät hieman :) -Noora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ketjusilmukoita kolme ja sitten kiinteä silmukka ketjusilmukoista seuraavaan silmukkaan. Auttamatta jää pieni rako, mutta työtä oikoessa en rakoa ainakaan itse oikein huomaa. Olisikohan käsialasta kiinni millainen rako jää.. 🙂

      Poista
    2. Heippa, kiitos ohjeesta mutta en nyt varmaan ihan osaa.. Eli kolme ketjusilmukkaa ja sitten kiinteä silmukka: tuleeko kiinteä silmukka heti seuraavaan vaiko "kerroksen toiseen silmukkaan"? Olen kokeillut kumminkin mutta en siltikään ymmärrä.. Nm. Virkkaa ja purkaa :) Kiitos jos ehdit vastata!

      Poista
    3. Minä taas.. Vai onkohan ongelmani myös se, että olen virkannut kiinteitä silmukoita vain etureunaan enkä koko silmukkakaareen (kuten ilmeisesti yleensä tehdään.)?

      Poista
    4. Heippa! Eli 3 ketjusilmukkaa ja kiinteä silmukka siihen toiseen silmukkaan (tää on itsellekin ollut hämäävä vaihe, mutta teoriassa ensimmäisessä silmukassa on jo ne ketjusilmukat, siksi siihen toiseen). Siihen jää käsialasta riippuen pieni reikä, mutta hukkuu hyvin työn edetessä.

      Silmukat tehdään vain yhteen reunaan, sitten kun on pohja valmis ja aloitetaan babynestin reuna, tehdään silmukat koko silmukkakaareen ensimmäinen kierros ja jatketaan sen kierroksen jälkeen etureunaan silmukoita.

      Toivottavasti auttoi! :)

      Poista
  4. Alku aina hankalaa, eli miten tuo alku menee? Ei hiffaa, reikä jää keskelle ihan vääjäämättä, olisko kellään kuvallista ohjetta tai video linkkiä? Apuja kaipaava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alku oli kyllä hankala ymmärtää aluksi. Siihen ei tule reikää, kun noita yhtätoista ketjusilmukkaa ei missään vaiheessa suljeta ympyräksi. Vaan aletaan virkata kerroksia silmukkaketjun molemmille puolille ympyränä, kummassakin päässä aina lisäykset. Työ levenee yhdentoista ketjusilmukan molemmille puolille suikulana. Keskelle jää siis sellainen pitkulainen rantu joka on se alun 11ks.

      Työ ei lähde kovertumaan, kun kiinteät silmukat virkkaa pohjaan vain silmukan ulkoreunasta. Ei siis ota koukulle koko V:n mallista silmukkaa vaan vain sen oikeanpuoleisen laidan silmukasta. :)

      Poista
  5. Eli lähdetään kiertämään ympäri sitä yhdentoista ketjusilmukan pötköä molemmin puolin. Päissä aina lisäykset. Toivottavasti auttoi.

    VastaaPoista
  6. Tuleeko ohjeella minkä kokoinen pesä ?

    VastaaPoista