lauantai 20. lokakuuta 2018

Minun äitiyspakkaukseni 2018

En haluaisi sanoa tai antaa olettaa, että Kelalta saatava äitiyspakkaus olisi millään tavalla huono, mutta se on usein joillekin huonompi valinta, kuin rahana saatava äitiysavustus. Suurin osa varsinkin ensisynnyttäjistä valitsee avustuksen pakkauksena, mikä on täysin ymmärrettävää, koska pakkaukseen on koottu monia asioita mitä ei tulisi itse ajateltua tarvitsevansa. Vaikkakin pakkauksen arvo on suurempi kuin avustuksen ottaminen rahana (mikä on tänä vuonna noussut onneksi 170€), jää pakkauksen sisältö monella osin käyttämättä ja täten arvo hyödyntämättä.

Noh, ensinnäkin makuasioista kun voi vaan kiistellä, niin vaatteet ei aina just miellytä omaa silmää ja ne jää tietysti käyttämättä. Koska jokaisen pallero on oman kokoisensa eri mittasuhteineen, voi olla vaatteet liian suuria, epäsopivan mallisia, tai väärän kokoisia väärään aikaan. Taas saattaa jäädä osa käyttämättä. Tämän vuoden pakkauksessa näytti olevan melko hyviä tarvikkeita ja esim. kestovaippa oltiin kokonaan poistettu, mikä jäi monelta täysin käyttämättä. Tarvikkeiden osalta siis pakkaus näyttää hyödylliseltä, ellei niitä tarvikkeita satu olemaan jo kotona valmiiksi. 

Mutta monesti on keskusteltu, että miten pakkauksesta saisi oikeasti kaikille toimivaksi. Ensinnäkin isoin ongelma tuntuu olevan talvivaatteiden koko. Ne ovat talvivauvalle ylisuuria ja sopivat vasta seuraavana talvena, ellei ole jo jääneet pieniksi. Talvivaatteet syövät varmasti isoimman osan pakkauksen arvosta, joten sillä tavalla jää jo suurin hyöty pois. Ehkäpä lämpöpussi haalarin tilalle? Hienosti oli kuitenkin keksitty haalarin muunneltavuus pussimalliseksi, jolloin käyttö on entistä monipuolisempi. Silti on monia epäkohtia, mitä ei vaan luultavasti koskaan pysty ratkomaan niin, ettei pakkauksen rahallinen hyöty kärsi. Esim. tytölle ja pojalle erikseen hieman eri kuoseilla ja väreillä, jotta kiistely väreistä loppuisi?Tosin joku varmasti pahoittaisi mielensä värien erottelusta. talvi/kevät ja kesä/syksy -vauvoille omat eri kokoiset pakkaukset? Entä jos tekisi erikseen pelkän tarvikepakkauksen (kynsisakset, lämpömittari, petivaatteet ym.) ja sen lisäksi saisi valita vaatepakkauksen, tai rahallisen avustuksen?

Otan itse nyt kolmatta kertaa avustusen rahana. Syyt ovat pitkälti yllämainitut ongelmat, ulkonäkö ei miellytä, mallit ei miellytä, kokoluokitus olisi pielessä jo kolmannella talvivauvalla ja nyt kolmatta odottaessa myös se, että tarvikkeita löytyy jo valmiiksi. Sen lisäksi koen saavani enemmän irti, kun kokoan omannäköisen äitiyspakkaukseni ja tällöin myös jokainen vaate ja tarvike miellyttää ja tulee varmasti käyttöön.

Yksi isoin syy on myös ekologisuus. Vuosittain pakkauksia jaetaan 32000-35000 kappaletta riippuen hakemuksien määrästä. Niin monta pakkausta, joista osassa käyttämättä jääneitä vaatteita ja vain pienen ajan käytettyjä vaatteita, jotka päätyvät kirpputoreille, tai kierrätykseen. Vaikka pakkauksen arvo nostetaan aina esille, äitiyspakkauksella on loppujen lopuksi todella huono jälleenmyyntiarvo ja monesti tavarat liikkuu vain ilmaiseksi käytön jälkeen, tai alkuperäiseen arvoonsa nähden aivan pilkkahinnalla. Edellisten pakkausten haalareita löytyy ilmaisesta kymmeneen euroon, suosittua lämpöpussia löytää varmasti jokaiselta kirpparilta vähintään yhden parilla eurolla. Koska olen kirpputori-ihminen henkeen ja vereen, en yksinkertaisesti näe järkeä haluta tavaroita uutena, kun kirpparilta saisi sillä 170€ ostettua vaikka kymmenen äitiyspakkausta edellisiltä vuosilta.

Minun äitiyspakkaukseni on 100% second handia, eli n. 2kk kirpputoreilla kiertämisen tulos. Isoin osa on paikalliselta livekirppikseltä ostettu, pari vaatetta löysin vahankaytetty.fi -sivulta, yhden vaatteen ainakin ostin Facebook-kirpparilta ja pari vaatetta on huuto.netin kautta ostettu. Suosin pääasiassa kotimaisia merkkejä ja suurin osa vaatteista on täysin uudenveroisessa kunnossa.

Minun äitiyspakkaukseni 2018:Bodyt 7kpl:
 • 5€ Marimekko body
 • 2€ Name It body
 • 10€ Papu body
 • 4,5€ Kiddow body
 • 14€ Mr mopsibody
 • 4€ Mr karttabody
 • 6,90€ Vimma body

Housut 8kpl:
 • 1,5€ Lindex housut
 • 6€ Vimma lettihousut
 • 10€ Papu vinoraitaleggarit
 • 4€ Papu housut
 • 8€ Papu polvipaikkabaggyt
 • 7€ Mr sammakkohousut
 • 8€ Metsola housut
 • 8€ Vimma blurribaggyt

Haalarit/yöpuvut 5kpl:
 • 3€ Lindex yöpuku 
 • 2€ Lindex yöpuku
 • 15€ Mr trikoohaalari
 • 15€ kiddow jumpsuit
 • 5€ Reima fleece

Muut 3kpl:
 • 6€ minimat
 • 15€ Domoo imetystyyny
 • 6,90€ mr trikoopipo


=168,80€/ yhteensä 23kpl


Määrällisesti siis sain toki vähemmän, mitä olisin pakkauksessa saanut. Kuitenkin tein useasti todella hyviä löytöjä edulliseen hintaan ja säästin paljon jo pelkästään sillä, että kaikki ostin käytettynä. Koska lähes kaikki vaatteet on merkkivaatteita, tiedän jo että saan niistä myös rahaa takaisinpäin ja myyntituotolla pystyn ostamaan sitten seuraavia kokoja, kun nämä käyvät pieneksi. Valikoin myös värimaailman yhteensopivaksi, jolloin on helppo yhdistellä vaatteita keskenään. Valitsin myös malleiltaan pitkäikäisiä vaatteita, kuten Papun body tuplaneppareilla, baggyt käännettävillä lahkeilla, joten käyttöikä on pitkä ja vaatetta tulee käytettyä koko rahan edestä. Tiedän myös vaatteet jo omasta kokemuksesta kestäviksi ja laadukkaiksi.

Sanoisin, että ei hassumpi vaihtoehto tämä oman äitiyspakkauksen kokoaminen. Suosittelen erittäin lämpimästi pohtimaan tätäkin vaihtoehtoa, jos yhtään epäilyttää äitiyspakkauksen sisältö ja tarpeellisuus. Jos äitiyspakkaus kuitenkin houkuttaa enemmän, kannustan hyödyntämään kirppareiden tarjontaa sen suhteen, sillä edellisten vuosien vaatteita ja tarvikkeita tuntuu olevan yli tarjonnan ja tällöin saa varmasti rahalle vastinetta, kun saa itse poimia ne ihanimmat kuosit ja jättää surutta ottamatta niitä, mitä ei tulisi käytettyä. Ymmärrän toki, että vauvalle haluaa jotain uutta, jos kaiken muun ostaa kirpparilta, mutta itse en koe, että vauvani ovat jääneet mistään paitsi, kun joutuvat käytetyissä vaatteissa kulkemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti