lauantai 17. marraskuuta 2018

Kaksiosta koti kohta neljälle

Lastenvaatteiden lisäksi sisustus on lähellä sydäntäni. Kuten lastenvaatteissa, tykkään kotimaisista tuotteista ja designista. Oikeastaan tuo kotimaisuus näkyy vain tekstiileissä ja sisustustavaroissa, koska lähes kaikki huonekalut on kuitenkin Ikeaa. Inspiraatiota saan lähinnä vain Facebookin sisustusryhmistä ja silloin tällöin instagramin ja pinterestin kautta. Ennen olin melko mahdoton sisustaja ja sisustus muuttuikin aina kerran vuodessa. Tavaraa ostin kaikkialta perus sisustuskaupoista (Ellos, Jotex, H&M Home ym.) ja tavaraa sitten kertyikin melkoisesti. Nykyään vihaan rojua ja tavaraa ylikaiken ja pyrin pidän sisustuksen pelkistettynä ja yksinkertaisena. Sisustuskrääsää en osta (pakollisia kynttilöitä enempää), vaan ostan harvoin ja harkiten yleensä kotimaisia juttuja, jotka miellyttää silmää vuodesta toiseen.

Keskiviikkona siis kävimme Ikeassa. Ostoslistalla oli kolme Ivar kaappia, joista yksi meni lastenhuoneeseen yhden Bestå-sarjan kaapin tilalle ja kaksi siirtyi olohuoneeseen Tv-tasoksi toisen Bestå kaapin tilalle. Tämä vaihto johtui ihan vain siitä, että Ivar on korkeampaa ja kapeampaa, eli antaa enemmän tilaa kuin leveämpi ja syvempi Bestå. Myös houkutteli tuo Ivarin materiaali, eli käsittelemätön mänty, mitä voi sitten maalata ja sävyttää mieleisekseen.


Sävyltään tämä tuo ihanasti kodikkuutta mustavalkoisen keskelle. Sopii ihanasti luonnonvalkeaan Linie Designin villamattoon ja lattian kanssa ei riitele liikaa, vaikka aavistuksen vaaleampaa sävyä onkin. Tähän mietin vielä jalkoja alle, jotta ovet avautuisi mattoa siirtämättä ja ilme kevenisi. Korkeudeltaan 83cm korkeat kaapit ovat just hyvän korkuiset tv-tasoksi, koska television katselu tapahtuu sängyltä. Keinutuolin tilalle olen ajatellut kahta lepakkotuolia vieraita ja television katselua varten, koska vaikka tuoli on nätti, niin kovin mukavaksi ei voi sitä kehua. Annan silti idean hetken vielä elää, koska vasta hetki sitten olin jo ostamassa Ikean Söderhamn divaania sängyn eteen, mutta sen idean hylkäsin kokonaan Ikeassa kierreltyä. Kapea penkki on myös mietinnässä, mutta sopivaa (sopivalla hintalapulla) ei ole myöskään löytynyt.


Täällä 54 neliön kaksiossa asustaa kohta kolme lasta ja yksi aikuinen. Eteinen on kuvan takana ja siellä on yhdellä seinällä kaksi tankokaappia, hyllykaappi ja siivouskaappi. Yhdet vaunut mahtuu loistavasti myös eteiseen niin, että vessaan ja kaappeille mahtuu kulkemaan. Kuvasta vasemmalla on pienehkö keittiösyvänne, missä kaappitilaa on omiin tarpeisiin oikein runsaasti. Lisäksi on kiva, että keittiö on ns. erikseen, mutta kuitenkin niin, että näkee ruokaa laittaessa lasten puuhat. Ruokapöydällä on paljon tilaa ympärillä ja lasten isommat leikit tapahtuvatkin olohuoneessa. Käänsin pöydän juuri ympäri, jotta taakse mahtuisi sovussa molemmat kaapit näyttämättä ahtaalta. Valaisin vaatii uudelleensijoittamista ruokapöydän päälle. Vielä puuttuisi ruokapöydäntuolit, mutta koska täydellistä ei ole vielä löytynyt, niin etsintä jatkuu hitaasti. Joka tapauksessa kesällä jo pöytä saa uuden syöttötuolin juniortuolin lisäksi, joten penkki onkin ehkä tarpeeksi ainakin toistaiseksi, jottei pöytä ole ympäriinsä tuoleja tilaa viemässä. Penkki tosin vaatii näin kylminä ilmoina taljan lämmikkeeksi, koska metalli on varsinkin aamupalalla ikävä jalkoja vasten. Viha-rakkaussuhdetta kokeva lehmäntalja sai uuden yrityksen ruokapöydän alla.Korkea kaappi on vuosia sitten tekemäni Tori.fi löytö viidelläkympillä. Sutasin sen rumasti valkoiseksi kaikki-heti-nyt -tyylillä, joten joku kaunis päivä täytyy maalata se kalkkimaalilla nätiksi. Kaappi toimii "romukaappina", eli sisältää askartelutarvikkeet, ylimääräiset johdot ja tulostimen, sekä myös keräykseen menevät lehdet ja mainokset. Lastenhuoneessa ja tv-tasona toimineet Beståt olivat menossa jo turhana myyntiin, mutta sitten keksin pinota ne päällekäin ja siirsin omat vaatteeni sinne ja varmaan myös vauvan vaatteet. Juliste on vuosi sitten jo ostettu, mutta kehykset sain hankittua vasta hiljattain. Tarkoituksena oli laittaa seinälle, mutta toistaiseksi saa lojua kaapin päällä, vaikka sinne taitaakin olla turhan kookas.

Säilytystilaa on aivan yli tarpeiden, mutta sehän se ihannetilanne taitaa ollakin. Kaappien lisäksi Ikean Brimnes -sänky imaisee neljällä laatikolla kaiken ylimääräisen, kuten lasten ylisuuret pehmolelut, tarpeettomat tyynyt ja petivaatteet. Vielä pitää etsiä kaappien sisusteeksi toimivia säilytysratkaisuja ja järjestellä tavarat sopiviin kaappeihin. Vauvalle laitan vielä oman kehdon sängyn ja korkean kaapin väliin, mutta muuten ei vauvantavaratkaan sitteriä enempää tilaa vie. Hoitopiste sijaitsee sitten vessassa pesukoneen päällä. Vauvan kasvaessa perhepedistä pois siirtyy lapset kaikki samaan huoneeseen nukkumaan, joten vielä ei moneen vuoteen tarvitse edes isompaa asuntoa meille miettiä. Aluksi harmitti kolmiosta kaksioon muuttaessa sängyn sijoittaminen olkkariin ja sohvattomuus, mutta nyt en kyllä todellakaan enää kaipaa omaa huonetta sängylle ja sinne mahdutaan kaikki köllimään päivälläkin. Lastenhuone sijaitsee tv-seinän takana ja lapset suostuvat leikkimään siellä paljon paremmin, kun näköyhteys on olkkariin. Lelut on helppo myös siivota takaisin huoneeseen, kun ne sattuvat leviämään päivän aikana pitkin olkkaria.

Pesänrakennusviettini sai hetkellisen rauhan olohuoneen osalta, mutta edelleen projekti lastenhuone jatkuu, kunnes kaikki tavarat löytää täydellisen paikkansa. Joulun ja synttäreiden jälkeen täytyy joka tapauksessa tehdä inventaariota ja keksiä uusia luovia ratkaisuja leluille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti