keskiviikko 5. joulukuuta 2018

DIY jouluiset asusteet

Viime vuonna tuli jo haalittua Vimman joululetti kangasta noin puolen metrin pala, mutta se jäi kaapin perälle odottamaan inspiraatiota. Tänä vuonna sellainen sitten ilmestyi ja päätin kaiva ompelukoneen esiin sitten parin vuoden tauon jälkeen. Ajatuksena oli tehdä omille lapsille joulukorttikuvaa varten asusteet, mutta päätin tehdä sarjatyönä lasten serkuillekin lahjaksi. Tytöille hiusdonitseja ja pojille kaulaan rusetti.DIY RUSETTI Tarvikkeet:

  • Puuvillakangasta n. 27x61cm pala riittää. 
  • Vahvaa kiinnisilitettävää tuki kangasta 
  • Kuvanmukainen hakanen1. Silitä tuki kangas isoimman palan nurjalle puolelle.
2. Taita pituussuunnassa kahtia oikea puoli vastakkain. Ompele reunasta koko matka.
3. Käännä ommeltua pala oikein päin.
4. Taita leveyssuunnassa kahtia ja ompele reunat yhteen.
5. Avaa saumat ja silitä ne auki niin, että sauma on keskellä kangasta.
6. Taita pala keskeltä ja taita vielä ylä- ja alareuna keskitaitteeseen. Ompele (varovasti ettei neula katkea) taitteet kiinni. Varmista, että saumat kohtaa keskellä.


7. Seuraavaksi ommellaan rusetin keskelle tuo "lenkki". 
8. Taita pala pituussuunnassa oikea puoli vastakkain ja ompele reuna koko matkalta.
9. Käännä oikein päin ja silitä.
10. Taita leveyssuunnassa kahtia ja ompele reunat yhteen. 
11. Toista sama ja käännä oikein päin. 
12. Pujota lenkki rusetin keskelle. Aseta sauma rusetin taakse. 


13. Seuraavaksi valmistuu kaulanauha. Taita pisin pala pituussuunnassa oikea puoli vastakkain ja ompele reunasta koko matkalta.
14. Ompele toinen pääty kiinni ja leikkaa saumanvaroihin lovia, jotta sauma asettuu nätisti oikealla puolella.
 Käännä nauha oikein päin sukkapuikkoa tms. apuna käyttäen ja silitä. Pujota nauha hakasen lenkistä ja ompele siksakilla reuna kiinni nauhaan. Toinen reuna taita hieman reilu 4cm päästä ja ompele reuna kiinni nauhaan. Ompele sentin välein kuvanmukaisesti. Näin saat nauhasta säädettävän, mutta voit myös tehdä yhdellä ompeleella mittojen mukaan tehdyn nauhan.
16. Pujota nauha rusetin keskikohdan läpi. Nyt rusetti on valmis.DIY HIUSDONITSI

Tarvikkeet:
  • Puuvillakangasta (trikoo käy paremmin) n. 30x15cm pala
  • Kuminauhaa


1. Hiusdonitseja voi tehdä vaikka minkä kokoisia. Aikuisen päähän tekisin isommat, mutta nämä sopinee loistavasti 1-7v päähän. Leikkaa kangasta haluttu pituus ja leveys x2. Kuminauhan pituutta voi vielä lyhentää, mutta sovita n. ranteen ympäryksen mittainen pala.
2. Taita kangas pituussuunnassa oikea puoli vastakkain ja aloita ompelu n. 2cm päästä reunasta ja ompele. Päätä ompelu myös 2cm ennen toista reunaa.
3. Ompele kuminauhan toinen pää kiinni puoliväliin. Eli siis siihen, missä kangas oli taitteella.
4. Käännä kangas ja ompele kuminauhan toinen pää samoin toiseen reunaan. Varmista, että kuminauha ei mene putkilon sisällä kierteelle. Aseta sitten kuminauhan päät vastakkain niin, että kangas on oikea puoli vastakkain. Ompele kuminauhojen päältä, jolloin seuraava ompelu on helpompaa. Ompele siis seuraavaksi koko matkalta tuubin päät yhteen. Sen jälkeen ompele reunasta jäänyt aukko yhteen. Tämä ommel jää näkyviin.
5. Leikkaa kaksi kuvanmukaista palaa, tai keksi jokin muu haluttu muoto. Ompele oikeat puolet vastakkain reunasta yhteen. Jos teet isoilla saumanvaroilla, muista leikata saumanvaraan lovia. Jätä keskelle parin sentin mittainen kääntöaukko.
6. Käännä pala ja ompele kääntöaukko kiinni. Tämä ommel jää myös näkyviin. Solmi tämä donitsin ympärille siihen kohtaan, missä on näkyvä ommel. Näin kumpikin päälliommel jää kauniisti peittoon.Jos tarkoituksena on tehdä useampi kappale, niin suosittelen ns. tehdastaktiikalla työskentelyä, eli tee kaikkia kappaleita samaan aikaan vaihe vaiheelta. Ainakin hiusdonitsit valmistuivat äkkiä sarjatuotantona. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti