sunnuntai 13. syyskuuta 2020

SyyssuunnitelmiaSyksy on kaamosmasennuksen kultakausi. Mulle se on kuitenkin ehkä se vuodenajoista paras ja olen omana itsenäni parhaimmillani. Siinä missä pimeys ja kylmyys kadottaa halun olla koko päivän menossa, tuo se tilalle paljon muuta. Kuten kadonneet halun kaivaa sukkapuikot esiin ja selailla parhaimpia villasukkaohjeita. Tai järjestellä kaapit, konmarittaa ja asettaa itselleen taas uusia tehtäviä to do -listalle viime syksyisten listausten perään. Nyttemmin usein myös löydän itseni iltaisin kynttilän valossa sohvalta viltin alta tekemättä mitään minkään eteen ja koen, että se on ihan okei. 


Ja se onkin, ihan vaan siksi, kun on syksy.Sitäpaitsi takana onkin ensimmäinen sohvanlepoon pakottanut syysflunssa. Sanoisin vuodelepoon, mutta sohva on paljon realistisempi, sillä lapset eivät tunne armoa. Varsinkaan se puolitoistavuotias taapero. Kun itse sairastaa, on siinä ohella hoidettava kuitenkin vähintään yksi lapsista kokoaikaisesti ja pyöriteltävä minimiarkea. Sairastelijoita oli itseni lisäksi kaksi kolmesta, joten lähes kaikki toiminta oli viime viikolta seis.


Tauko oli ehkä ihan tarpeen, sillä tekemistä olen tälle syksylle keksinyt päivät täyteen. Ainakin melkein. Vaikka syksy onkin itsestäni kivaa aikaa, on oltava taas rehellinen itselleen ja muistuteltava myös siitä ankeudesta. Muistuteltavaa löytyy esimerkiksi siitä, miten pimeitä illat pian olisivat jo kello neljän jälkeen, eikä ulkona märässä ja kylmässä viihtyisi taas kukaan. Myös siitä, miten pitkät nuo pimeät illat onkaan viettää sisätiloissa.Ratkaisuksi etsin lapsille sopivaa harrastetoimintaa iltojen täytteeksi. Isoin alkoi harrastaa seurakunnan järjestämää metsämörri-kerhoa, joka samoilee metsässä luontoon tutustuen säästä riippumatta. Kyseisen puolitoista tuntia kestävän kerhon aikana puolestaan me poikien kanssa suuntaamme myöskin seurakunnan ylläpitämään liikuntakerhoon. Näiden kerhojen lisäksi kumpainenkin isommista harrastaa eri päivinä omissa ryhmissään sirkus&tanssia, joka antaa myös mahdollisuuden tarjota spessuaikaa sille, jonka jää mun kanssa (Vilhoa unohtamatta) odottelemaan ulkopuolelle.


Viikonpäivistä vain maanantait kokonaisuudessaan on parillisten viikonloppujen lisäksi vapaapäiviä. Vaikka arki tuntuu tällä kokoonpanolla suoritukselta, on se edeltäviin suoritettaviin ajanjaksoihin verrattuna parasta just nyt. Kiireinen aikataulu ja tekemisten puute on parasta lääkettä voimattomuuteen pitää kaikki tyytyväisinä, tai ylipäätänsä suoriutua päivästä toiseen. 


Päivät ja viikot vierii, eikä sen eteen ole tarvinnut kuin tehdä kivoja juttuja yhdessä ja erikseen.


Isompien ollessa päiväkodissa, on päivät Vilhon kanssa yleensä kaikkea muuta kuin ajan vierimistä tekemisten lomassa. Yksin aamukosteuden peittämässä maassa seisoskelu tylsistyvän, kovaa aktiviteettia vaativan taaperon kanssa on tympeää. Jokainen leikkipuisto koko kaupungissa tuntuu olevan tyhjillään. Ainoat ihmiset joita näkee, on niitä töihin kiirehtiviä aikuisia, tai pienten vauvojen kanssa lenkkeileviä äitejä. Edellämainittu ajanjakso on ohi ja ensimmäinen vasta edessäpäin.
Mieli haluaa jo siirtyä eteenpäin. Hain nuorimmaisellelin päivähoitopaikkaa tammikuulle, vaikka omat suunnitelmat kevään ja kesän osalta on tyhjillään. Silti, koen olevani hyvilläni saadessani vielä lykkiä keinuun vauhtia tunnin putkeen ja pysähdellä taaperon tahtiin jokaisen vesilätäkön kohdalla. 


Tämä syksy ja alkutalvi on viimeisiä hetkiä kotiäitinä ja päätin niistä hetkistä myös nauttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti