perjantai 4. joulukuuta 2020

Kaiketon* jouluinen piparijuustokakku

*vegaaninen, gluteeniton, soijaton Tämä jouluinen piparijuustokakku ei ole vain yleisille ruokarajoitteisille sopiva, vaan kaiken lisäksi vieläpä valmistuu noin vartissa tarjoiltavaksi. Tätä juustokakkua ei tarvitse hyydyttää, eikä taiteilla vegegeelin, tai agar agarin kanssa. 


Tein tämän kyseisen kakun vähän eri ohjeita soveltaen tavallisilla aineksilla, mutta koska perheeseeni kuuluu sekä keliaakikko, että vegaani, päätin kokeilla saisiko samalla reseptillä tehtyä kaikille sopivaa kakkua. Onnistun ja makukaan ei muuttunut alkuperäisestä lainkaan. 
Vegetuorejuustot oli minulle tuntemattomia makeassa leivonnassa, joten sokkona valitsin Violifen arvostelujen perusteella. Suosittelen tätä tuotemerkkiä ehdottomasti tähän, sillä maku oli parempi mitä tavallisessa tuorejuustossa, sopi hyvin makeaan leivontaan ja oli myös hyvin jämäkkää, mikä onkin tärkeä ominaisuus kakun onnistumisen kannalta. 


Kauravispiksi valitsin Valion ja tämä oli yllättävän makeaa ja hallitsevan makuista, mutta lopputulos oli silti oikein hyvä. Vertailupohjaa minulla ei tässäkään ole, joten ehkäpä makeus kuuluu kauravispissä asiaan. Vispi oli myös vain muutamassa kymmenessä sekunnissa valmis ja pysyi jämäkkänä lämpöisessäkin. 


Piparkakuiksi valitsin Semperin appelsiinipiparkakut, sillä halusin tuoda pientä makuvivahdetta lisää. Vaihtoehtoisesti tavalliset Semperin piparkakut ovat hyviä, jos appelsiini ei makuna niin iske. Täytteeseen raastoin yhden appelsiinin kuoren tuomaan lisämakua, mutta tämänkin voi jättää halutessaan väliin. Kaiketon* piparijuustokakku

*vegaaninen, gluteeniton, soijaton


Pohjan ainekset riittävät 16cm halkaisijan vuokaan, jos haluat tehdä isomman, mutta matalemman, tuplaa pohjan ainesosat. Täytettä ei tarvitse tuplata, sillä sitä jää pienemmässä vuoassa hieman ylimääräiseksi. Pienempää vuokaan tehdessä ylimääräisen täytteen voi esimerkiksi pursottaa valmiin kakun päälle. 


Pohja: 

- 50g kasviperäistä margariinia

- 1pkt (150g) Semperin gluteenittomia piparkakkuja**Täyte:

- 400g Vegetuorejuustoa

- 4dl kauravispiä

- 1pkt (150g) Semperin gluteenittomia piparkakkuja**

- 2-4tl kanelia

- 2tl vaniljasokeria

-3/4dl sokeria


**HUOM, piparkakkujen tuoteselosteessa lukee, että nämä voivat sisältää pieniä jäämiä kananmunaa, joten allergikot tarkkana! Valmistus


Aloita murskaamalla yksi paketti piparkakkuja mahdollisimman pieneksi muruksi joko kaulimella, tai sauvasekoittimella. Mitä sileämpää murua, sitä jämäkämmin kasassa pysyvä pohja. Lisää murskattuihin pipareihin margariini ja sekoita seos tasaiseksi.


Pistä leivinpaperi kakkuvuoan pohjalle ja voitele reunat. Lisää valmistunut seos pohjalle ja tasoita tasaiseksi ja tiiviiksi lusikan avulla. Laita pohja jääkaappiin odottamaan täytteen valmistusta.
Sekoita kauravispi jämäkäksi kermavaahdon tapaiseksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vegetuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Lisää mausteet - voit joko vähentää, tai lisätä kanelia ja vaniljasokeria oman maun mukaan. Kauravispi on tavallista kermavaahtoa makeampaa, joten sokeria saa lisätä varoen, jos ei tykkää liian makeasta.


Murskaa toinen paketti piparkakkuja samalla tyylillä. Lisää piparinmuruset täytteeseen ja sekoita vielä tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää kanelia, tai vaniljasokeria tarvittaessa. Maku voimistuu vielä jääkaapissa, joten liikaakaan ei kannata lisäillä. 


Lusikoi täyte pohjan päälle. Lusikoidessa levitä täytettä kunnolla ja mahdollisimman tiiviisti reunoja myöten. Tasoita täyte tasaiseksi. Nyt voit joko laittaa valmiin kakun jääkaappiin odottelemaan tarjoilua, tai voit tarjoilla sen heti. Vuoan reunoja poistaessa ei tarvitse arkailla, mutta halutessaan voi vuoan reunoja lämmittää kuumalla vedellä ennen irroitusta (tai esim. lämpimään veteen kastetulla pyyhkeellä). Veitsellä voi vielä tasailla reunoja, sillä täyte ei siitä säikähdä.
Koristele vielä kakku haluamallasi tyylillä. ✨ Itse käytin appelsiinin lohkoa ja kuivattuja kanelitankoja.


Tämä postaus on osa Kaksplussan verkostoblogien joulukalenteria. Meidät kaikki löydät täältä. Käy kurkkaamassa eilinen luukku Lauran Iloa, eloa! -blogista. Huominen luukku aukeaa Laura "hassu" -blogista.

2 kommenttia:

  1. Tunnelmallista joulunodotusta!💜

    Poikkeaako sinun joulunvietto jollain tavalla tänä vuonna?

    http://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Mukavaa joulun odotusta :)

    VastaaPoista