Kerro syy, vaatii se tarkkakorvainen lapsi, joka on jo liian monet itkut nähnyt ja lohduttanut vierellä ymmärtämättä täysin. Oliko se purkautunut pettymys, taas patoutunut epäreiluuden tunne, tai ehkä tunne väärinymmärryksestä? En tiedä itsekään, joten jätän vastaamatta.
Kun jokainen avunantaja taputtaa hyväksyvästi käsiään ja toteaa, että työt tuli tehtyä. Kurtistaa hetken aikaa kulmiaan sympatian merkiksi ja lupaa pysyä siinä. Mutta se ainoa, jonka sitä apua kuuluisi kysymättä antaa, piiloutuu edelleen oveni taakse eikä perään kysele.
Miksipä kyselisi. "Pärjääks sä", hän kysyi noin vuosi sitten viimeksi ja käänsi selkänsä mun itkusta ja päänpudistuksesta huolimatta.
Kun hymynkare tulkitaan onnellisuudeksi, arjesta selviytyminen pärjäämiseksi ja yksi naapuri tukiverkostoksi.
Postiluukusta läjä papereita. Papereilla tilanne on hyvä. Liian hyvä. Sellaisena se esittäytyy myös sille toiselle vanhemmalle, joka ei näe kun parittoman viikonloppuna sen, minkä perheen ulkopuolinen näkee. Mutta perheen sisällä kuohuu, välillä yli, välillä jääden puoliksi tyhjäksi.
Hävettää joutua perustelemaan tarvetta saada istua edes yksi tunti viikossa vain yksin. Hävettää sanoa ääneen, ettei se riitä. Se ei riitä mihinkään.
Keskity omaan elämääsi. Rakenna se mieleiseksi, omanlaiseksi, ihan uudelta pohjalta. Mieti mikä tekee sut onnelliseksi.
Niin helppoa se on. Sanoa ne asiat, mutta siihen se jää. Mä nyökyttelen mukana. Aina mä myötäilen. Jos avaan suuni ja kerron miten asiat on, sanat vääristyy kai jossain matkalla.
Mahdollisuudet uuden rakentamiselle ovat nollan rajoilla. Miten keskittyä itseensä, jos jaloissa on aina kolme lasta, tai vähintään yksi heistä? Miten rakentaa mieleistä, kun omaa elämää rajoittaa aina se siitä poistunut henkilö? Miten tehdä omanlaista entisestä yhteisestä? Miten rakentaa uutta, kun pelkää joutuvansa taas alkuun? Mikä tosiaan tekee enää onnelliseksi?
Miten sitten auttaa? Aina se sama kysymys. Rehellisesti, ei mikään. Aikakone, mä vastaan aina ja naurahdan päälle peittääkseni häpeän epätoivosta. Ei, ei mikään. Mutta moni asia helpottaa. Kuten se että on joku, jolle soittaa keskeltä vessan lattiaa itkusta sekava puhelu. Joku, joka puhuu asioista kuten ne on. Joku, joka ymmärtää että joskus vain oman kodin hiljaisuus on paras lääke mielialaan.
Ja sitten ne viedään pois.
Mitä tilalle, mikä taas auttaa?
Ei siitä haittaakaan ole, vastaan taas uuteen ehdotukseen. Kotiapu, psykiatrinen sairaanhoitaja, perhetyö, taas uusi sairaanhoitaja, taas kotiapu. Nyt perheneuvola.
Haittaa ei ole, hyötyä ehkä. Toisaalta joka kerta kun avunantaja vetäytyy pois, nousee kynnys huutaa uudelleen apua aina suuremmaksi.
Hätähuuto muuttuu kuiskaukseksi, olen kuullut lohdutukseksi. Onko se siis kuitenkaan hyvä muutos?