tiistai 23. heinäkuuta 2019

Hyvinvointilomat - tuettu loma Scandic Ikaalisissa

Tämäkin on aihe, mitä jostain syystä en ole tarkoituksellisesti halunnut korostaa, vaikka jossain kohtaa olen asiasta varmasti maininnut. Meidän perheen ja mun kauan pelkäämä ja innolla odottama maanantaina alkanut loma scandic Ikaalisissa on Hyvinvointilomat Ry:n järjestämä tuettu loma. Tuettu loma myönnetään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Pieni häpeäntunne pilkottaa siis jostain syystä tässäkin kohtaa, kun olen maininnut joillekin minkälainen loma tässä on oikeasti kyseessä.

Vastaanotto on yleensä vain ihmettelyä, että mikä ihmeen tuettu loma ja sen jälkeen toteamus, että vähänkö on hieno juttu. Ja niinhän se on! Ja koska niin harva perhe, jotka täyttäisivät kaikki, tai osan yllä mainituista kriteereistä tietää tästä vaihtoehdosta, haluan vinkata ja kertoa  vähän lisää.


Hakuaika kesä-syyskuun lomille on keväällä maaliskuussa sekä loka-joulukuun lomille nyt pian 1-31.8. Pääasiassa loma on viiden yön kestävä täysihoitoloma, mikä sisältää siis majoituksen, ruokailut ja vapaaehtoista ohjattua toimintaa. Omavastuu aikuisilla on 50-125€, alle 16-vuotiaat lapset lomailevat veloituksetta. Vaihtoehtoja on paljon ympäri Suomea eikä lomat ole tarkoitettu vain lapsiperheille, vaan on hakuvaihtoetoina löytyy myös aikuislomia.

Sähköisessä hakemuksessa voi ilmoittaa ystäväperheen, jonka kanssa hakee lomaa samanaikaisesti, mikä huomioidaan mikäli on mahdollista. Muuten hakemuksessa täytellään perustiedot, tulotiedot, terveydentila sekä vapaasti täytettävä osio, jossa saa halutessaan perustella syitä loman hakemiseen.

Me ollaan joskus aiemmin haettu tuetulle lomalle ehjänä perheenä anopin vinkkaamana. No, ei päästy vaikka mies oli työtön ja pieniä lapsia kaksi, joita itse tietysti hoidin kotona. Hakijoita on monta sataa, joten on täysin ymmärrettävää, että aina ei voi voittaa. Nyt keväällä olin tutustunut jo hyvissä ajoin ja vähillä odotuksilla ajattelin tänne hakea. Itseasiassa meinasi jäädä koko juttu välistä, koska en tosiaan muistanut pistää hakuaikaa ylös. Onneksi yksi ihana vinkkasi juuri viimeisenä hakupäivänä asiasta, joten sain kun sainkin hakemuksen sisään.


Omavastuuosuuden lasku erääntyy vain kolme viikkoa siitä, kun tulee tieto lomalle pääsystä. Tämän kylpyläloman omavastuu oli se suurin ja kyllähän sitä vähän sai laskelmia tehdä niinkin äkillisen ja suuren ylimääräisen laskun vuoksi. Siitäkin huolimatta maksettu summa on todella pieni siitä, mitä sillä hinnalla saa viideksi päiväksi.

Matka lomakohteeseen ei kuulu hintaan, vaan paikan päälle saavutaan omakustanteisesti. Tämä aiheutti autottomana hieman pään rapsutuksia jo siinä vaiheessa, kun mietin eri hakuvaihtoehtoja Google mapsin avulla. Päädyin valinnoissani paikkoihin, joihin pääsee suht helposti julkisilla.

Sähköpostitse tulee tarkempaa tietoa lomakohteesta sekä loman aikataulu. Loma alkaakin paikanpäällä aloituspalaverilla, jossa työntekijä kertoo vielä tarkemmin loman kulun sekä muut käytännön asiat. Loma päättyy myös palaveriin ja palaverien välissä saa jokainen perhe mennä oman aikataulun mukaisesti huomioiden kuitenkin ilmoitetut ruokailuajat.Scandic Ikaalisissa ruokailu tapahtuu ravintolan buffetissa kolmesti päivässä sekä iltapala kahvilassa, jonne laitetaan tarjolle pari eri vaihtoehtoa; muroja, tai leipää lisukkeineen. Ruoka on monipuolista, tuttuja ruokalajeja ja valinnanvaraa löytyy pari, sekä tietysti erityisruokavaliot siihen lisäksi. Jo pelkästään valmiiseen pöytään astuminen lasten kanssa on luksusta parhaimmillaan, vaikkei aina yksin lasten kanssa saakaan syödä ruokaa rauhassa loppuun.

Ohjattu toiminta on suunnattu ensisijaisesti kouluikäisille ja heidän vanhemmilleen. Pienten lasten perheille on kuitenkin tarjottu aamupäivästä mahdollisuus lapsiparkkiin parin tunnin ajaksi. Itseäni ei sekään palvele, sillä se on tarkoitettu vain 3-6 vuotiaille lapsille. Tekemistä löytyy kuitenkin paljon, joten tekemisen puutetta ei tarvitse potea, oman ajan puutetta sitten totutusti senkin edestä.

Majoitus tapahtuu hotellin perhehuoneissa, joiden varusteisiin kuuluu mm. mikro, jääkaappi ja kahvinkeitin. Myös pyykinpesu ja kuivaus onnistuu. Meidän huoneeseen oli lisäksi valmiiksi tuotu matkasänky myös perheen pienimmille.


Lomalla yksi parhaista puolista on myös se, että täällä pääsee tutustumaan muihin perheisiin ja lapsille löytyy leikkiseuraa. Hento puna kasvoilta on hyvin hälvennyt, kun huomaan, etten ole ainoa yksin lasten kanssa lomaileva eikä kukaan tietenkään katsele päin arvioiden onkohan tuo köyhä, vai muuten vain huonosti elämässä menestynyt.

Siispä te, joille lomakaudet aiheuttaa myös harmaita hiuksia erinäisin syin, tutustukaa ja hakekaa mukaan!

http://hyvinvointilomat.fi

*vink* jos kiinnostaa tietää miten meidän loma oikein sujuu, instagramin puolella viikko mun kanssa -somehaasteessa on tiedossa huomiselle päivälle minun päiväni -teema. Ottakaa seurantaan, tai käykää kurkkimassa mun instastorya. Lisään somehaasteen kohokohtiin myöhemmin, joten ehditte nähdä myöhemminkin mitä lomalla tapahtuu yhden päivän ajan. Instagramiini pääsette siis suoraan oikealta sivupalkista. ->

4 kommenttia:

 1. Ei tuommosta kannata ees hävetä. Minusta tuo on vain loistava mahdollisuus saada loma perheelle. Ollaan oltu kahesti koko perheen kans tuetulla lomalla ja se on ollu niin parasta. Kaikki valmiina, mitään muuta ei tarvi tehdä, kun vahtia lapsia ja touhuta niiden kanssa. Tsemppiä sinulle, kun yksin aherrat lasten kanssa. Aivan mahtava olet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiito kovasti! Ja aivan totta puhut, suotta sitä hävetä millään tapaa. Aivan ihana mahdollisuus tarjota hyvä loma itselle sekä lapsille.

   Poista
 2. Aivan mahtava juttu, että tällaiseen on mahdollisuus 👍(arjensuklaasuukkoja.blogi.net)

  VastaaPoista